Lehdistö

Chrysler LLC ja Fiat S.p.A:n aiesopimus yhteistyöstä

21.01.2009 (Tulosta)

Chrysler LLC, sen suurin omistaja pääomasijoittaja Cerberus Capital Management L.P. ja Fiat ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen maailmanlaajuisesta strategisesta yhteistyöstä.

Valmistajien välinen liitto toimisi avaintekijänä Chryslerin merkin vahvistamisessa nykymarkkinatilanteessa. Samalla strategisen yhteistyösopimuksen toteutumisen myötä sopimus tarjoaisi Chryslerille erittäin taloudellisia pohjalevyjä, voimalinjoja ja komponentteja, jotka valmistettaisiin Chryslerin omissa tehtaissa. Fiat tarjoaisi omien jakeluverkostojensa hyödyntämistä tärkeimmillä kasvumarkkina-alueilla sekä yhteistyöstä aikaansaatavia kulusäästöjä.

Ehdotettu yhteistyö toteutuisi Yhdysvaltojen valtion Chryslerille myöntämien lainasääntöjen pykälien ja ehtojen mukaisesti. Sen mukaan jokaisen mukana olevan tahon on pyrittävä myötävaikuttamaan Chryslerin rakennemuutokseen mukaan lukien rahoittajat, työntekijät, UAW –järjestö (United Auto Workers), jälleenmyyjät, alihankkijat sekä Chryslerin rahoitusyhtiö. Tämän tyyppisellä sopimuksella olisi suuri positiivinen vaikutus Chryslerin vahvistumiseen. Sopimuksen toteutus odottaa nyt Yhdysvaltojen valtion eri virallisten tahojen muun muassa rahalaitoksen hyväksyntää sopimuksen lainvoimaisuudesta.

Sopimus johtaisi valmistajien yhteistyöhön tuotteiden ja perusrakenteiden jakamisessa erityisesti kokoluokaltaan pienten ja kompaktien autojen kohdalla. Teknologian sekä taloudellisten ja ympäristöystävällisten voimalinjojen jaosta hyötyisivät molemmat merkit. Yhteisen jakeluverkoston myötä molemmat hyötyvät uusien markkinoiden tuomista eduista. Yhteistyön toteutuessa Fiat Group saa 35 prosentin osuuden Chrysler LLC:n osakkeista. Fiat ei yhteistyösopimuksen mukaan suunnittele rahallista investointia Chrysleriin tulevaisuudessa.

”Tämä aiesopimus edustaa tärkeää merkkipaalua vauhdilla uudistuvassa autoteollisuudessa ja todistaa Fiatin ja Chryslerin sitoutumista ja päättäväisyyttä jatkaa tärkeässä roolissa tässä maailmanlaajuisessa prosessissa. Sopimus tarjoaa molemmille yhtiöille mahdollisuuden päästä tärkeimmille autoteollisuuden markkinoille innovatiivisilla ja ympäristöystävällisillä tuotteilla, joista Fiat on tunnettu samalla hyödyntäen yhteistyöstä saatavat kuluhyödyt. Tämä sopimus seuraa Fiatin jo aikaisemmin suunniteltuja ja toteutuneita yhteistyösopimuksia johtavien autonvalmistajien ja alihankkijoiden kanssa, joiden tarkoituksena on tukea Fiatin ja sen partnereiden kasvua”, Fiat Groupin pääjohtaja Sergio Marchionne kertoo.

”Chryslerin ja Fiatin yhteistyö on erinomainen ratkaisu, sillä se luo uuden voimakkaan maailmanlaajuisen kilpailijan automaailmaan. Samalla se tarjoaa Chryslerille monia strategisia hyötyjä mukaan lukien uusia tuotteita, jotka täydentävät nykyistä mallistoamme, ja Yhdysvaltojen ulkopuolisen jakeluverkoston. Lisäksi säästöt muotoilussa, suunnittelussa ja valmistuksessa sekä ostoissa, myynnissä ja markkinoinnissa ovat tervetulleita”, Chrysler LLC:n pääjohtaja Bob Nardelli sanoo. ”Toteutuessaan sopimus tuo Chryslerille mahdollisuuden tarjota entistä laajempi ympäristöystävällinen mallisto jälleenmyyjillemme ja asiakkaillemme. Yhteistyön myötä varmistamme myös Chrysler-tuotteiden pitkän ajan kehityksen ja olemassaolon panostamalla tulevaisuuden tuotteiden ja teknologian kehitykseen maassamme ja voimistamme kuluttajien luottamusta yhtiöömme samalla, kun säilytämme maamme työpaikat.

Lisätietoja:

Chrysler Finland Oy, Toimitusjohtaja Simo Rosvall 0400 411 378

Chrysler LLC, Viestintäjohtaja Lori McTavish lm7@chrysler.com

Fiat Group, Viestintäjohtaja Gualberto Ranieri gualberto.ranieri@fiatgroup.com