Dodge Eurooppaan Caliberin johdolla

21.02.2006 (Tulosta)

Detroitin autonäyttelyssä esitelty Dodge Caliberin tuotantoversio on nyt nähtävänä ensimmäistä kertaa Euroopassa Geneven autonäyttelyssä. Valmistaja lupaa Caliberin tuovan uutta säpinää kovan kilpailun C-segmenttiin.

”Elän täysillä”

Dodge Caliber on suunnattu ihmisille, jotka haluavat autoltaan enemmän eivätkä pelkää erottua massasta. Sen rohkea ja nuorekas ulkomuoto yhdistettynä muunneltaviin ja toimiviin sisätiloihin sekä kilpailukykyiseen hintaan ja polttoainekulutuksen taloudellisuuteen tekevät siitä tuotteen, joka antaa uuden määreen kompaktille autolle. Dodge Caliber on auto ihmisille, jotka elävät täysillä ja odottavat paljon myös kulkupeliltään. Samalla se on enemmän kuin auto – siitä huokuu tietty asenne ja fiilis, se on Dodge.

Puhdasta Dodge-muotoilua

Dodge Caliberista ei voi erehtyä. Autossa on Dodgen leima aina etusäleiköstä pakoputken päähän asti. Se on viisiovinen ajoneuvo, jossa sporttinen ulkonäkö yhdistyy katumaasturin kestävyyteen, asenteeseen ja toiminnallisuuteen. Dodge Caliberin huomiota herättävä ulkonäkö tuo väistämättä mieleen niitä attribuutteja, jotka määrittelevät Dodge-tuotemerkkiä yleisesti: rohkea, voimakas, pystyvä, katu-uskottava.

Tunnusomainen etusäleikkö tekee autosta erehtymättömästi Dodgen. Muhkeat lokasuojat, leveät linjat ja voimakas konepelti korostavat auton vaikuttavaa asentoa ja siitä uhkuvaa voimaa. Auton etuilmeen viimeistelevät suuret ajovalot sekä saatavana olevat etusumuvalot.

Dodge Caliberin sivuprofiili on urheilullisen linjakas. Pitkin katon molempia reunoja kulkevat mustat koristelistat, jotka sulautuvat integroituun takaspoileriin.

Dode Caliber on takaa yhtä erottuva ja voimakas kuin edestäkin. Tunnusomaisia piirteitä ovat musta takaspoileri, integroitu jarruvalo, sekä suuret, kulmiin sijoitetut takavalot. Dodgen ”Elän täysillä” –filosofiaa ilmentää suuri takaluukku, jonka kautta pääsee helposti käsiksi tilaviin sisätiloihin.

Hauska ja muunneltava

Aktiivinen elämäntapa vaatii paljon alla olevalta menopeliltä. Sen pitää pystyä vastaamaan kuljettajansa muuttuviin kuljetustarpeisiin, olipa auto lastattu sitten ystävillä tai harrastuvälineillä – tai mahdollisesti molemmilla.

Dodge Caliber vastaa näihin haasteisiin erinomaisesti. Autoon mahtuu kuljettajan lisäksi neljä matkustajaa ja tilaa jää vielä runsaasti matkatavaroillekin. Muunneltavat sisätilat – mm. etumatkustajan istuimen voi taittaa täysin alas – mahdollistavat monenlaiset kuljetukset. Caliberin sisätilat ovatkin paitsi tyylikkäät ja mukavat, myös käytännölliset ja järkevät.

Caliberin varustelu on vaikuttava. Autossa on vakiona tai saatavana mm.
• Sivuturvatyynyt ja sivuturvaverhot
• MusicGate® – 9 kaiuttimen Boston Acoustics -äänentoistojärjestelmä
• Irrotettava sisävalo
• Chill Zone® – viileäsäilö juomille
• Etäisyyssäätöinen keskikyynärnoja - käsinojan kannelliseen taskuun mahtuu esim. matkapuhelin tai MP3-soitin
• Valaistut mukitelineet etumatkustajille
• Fold-flat - taittuva etumatkustajan istuin
• 60/40 suhteessa taittuva takaistuin, joka kallistuu myös 12 astetta taaksepäin
• Tavaratilassa irrotettava ja pestävä vinyylilattia
• Helppohoitoiset Yes® -kankaat
• 17” vanteet ja renkaat
• ESP ajonhallintajärjestelmä

Moottorivaihtoehdot ja vaihteistot

Chrysler Groupin ns. maailmanmoottoriperhe on tähdännyt paitsi hyvään suorituskykyyn ja kestävyyteen myös polttoaineenkulutuksen taloudellisuuteen. Lisäksi moottorit ovat poikkeuksellisen tasakäyntisiä ja hiljaisia. Dodge Caliberiin on saatavana kaksi eri iskutilavuutta olevaa bensiinimoottoria: 1.8– ja 2.0-litrainen. Moottorien vastaavat tehot ovat 150 hv ja 156 hv.

2.0 CRD

Pohjois-Amerikan ulkopuolisilla markkinoilla on valittavissa myös kaksilitrainen CRD.
Edistyksellinen dieselmoottori lisää Dodge Caliberin haluttavuutta etenkin Euroopassa.
Se on pumppusuutintekniikalla varustettu korkeapainediesel muuttuvalla geometrisella turboahtimella ja neljällä venttiilillä sylinteriä kohden. Suuttimien elektroninen kontrollointi mahdollistaa sen, että jokaista palotapahtumaa kohti on juuri oikea määrä polttoainetta. Järjestelmä pystyy toimimaan jopa 2000 barin paineessa, jonka tuloksena polttoaine sumuuntuu erittäin hienoksi mahdollistaen korkean tehon ja väännön sekä ihanteellisen polttoaineen kulutuksen. Turbodiesel on luokkansa ehdotonta kärkeä 140 hevosvoiman (103 kW) huipputeholla ja 320 Nm:n huippuväännöllä.

Uusi portaaton automaattivaihteisto CVT

Dodge Caliberin automaattivaihteistona on edistyksellinen portaaton automaattivaihteisto CVT. Kuuden esivalitun vaihteen ansiosta vaihteistoa voi halutessaan käyttää myös manuaalivaihteiston tapaan. Merkittävänä etuna perinteiseen automaattivaihteistoon verrattuna CVT pienentää polttoaineen kulutusta jopa 6-8 prosenttia.

CVT toimii esimerkillisesti eliminoimalla ylösvaihtoja ja mahdollistaen momentinmuuntimen lukituksen kiihdytettäessä lähes välittömästi. Se saadaan pidettyä kytkettynä myös nopeudenmuutoksen aikana. Tämä estää momentinmuuntimen luiston, mikä on tavallista vaihteellisissa vaihteistoissa. Eliminoinnin ansiosta vaihteiston toiminta on tehokkaampaa etenkin kaupunkiajossa.

CVT mahdollistaa vaihteiston jatkuvan välityssuhteen muuttamisen, jonka seurauksena vaihteistolle saadaan ääretön määrä välityssuhteita. Tämän ansiosta moottori pysyy jatkuvasti sen kaikkein parhaimmalla käyttöalueella. Vaihteisto käyttää kahta V-mallista hihnapyörää sekä pienistä palasista ja metallivaijerista valmistettua erikoishihnaa muuttaakseen sisääntuloakselin välityssuhdetta. Perinteisesti toteutettu erillisten vaihdevälityssuhteiden muutos on toteutettu kytkimien tai pantojen avulla.

CVT myös parantaa suorituskykyä verrattuna perinteiseen automaattivaihteistoon. Optimoidut välitykset etenkin 50 – 100 km/h alueella parantavat ohituskiihtyvyyttä.


Dodge Caliberit valmistetaan Belvideren tehtaalla USA:ssa.

Teknisiä tietoja tästä

Lisätietoja:
Aro-Yhtymä Oy
Simo Rosvall 020 5477 530 tai simo.rosvall@aro.fi
Timo Kokkonen 020 5477 508 tai timo.kokkonen@aro.fi
Mia Meinander 020 5477 534 tai mia.meinander@aro.fi


Liitteet:


3.3MB


3.06MB