Uusi Jeep Patriot täydentää Jeep-malliston

20.08.2007 (Tulosta)

Uusi Jeep Patriot täydentää Jeep-malliston, joka on parin viime vuoden aikana kasvanut kolmesta seitsemään. Patriot liittyy Jeep Commanderin, Jeep Cherokeen, Jeep Grand Cherokeen, Jeep Compassin sekä Jeep Wranglerin ja uuden Jeep Wrangler Unlimitedin joukkoon kantamaan ylpeänä Jeep-brändin lähes seitsemän vuosikymmenen historiaa. Patriot edustaa niitä samoja arvoja, kuin kaikki muutkin Jeep-mallit: Aitoutta, hallintaa, vapautta ja seikkailua. Jeep Patriotissa yhdistyvät SUV-auton käytännöllisyys, henkilöauton mukavuus ja ajo-ominaisuudet sekä järkevät ja polttoainetaloudelliset moottorit.

Juurilleen uskollinen

Jeep Patriot, joka perustuu Frankfurtin autonäyttelyssä vuonna 2005 esiteltyyn konseptiin, paljastuu heti ensivilkaisulla Jeep-ajoneuvoksi. Pyöreät ajovalot, seitsenlovinen etusäleikkö, pysty tuulilasi sekä kulmikkaat pyöränaukot ovat piirteitä, jotka liittävät sen kiistattomasti Jeep-perheeseen. Jeep Patriot on yhtä helposti tunnistettavissa niin edestä, sivulta kuin takaakin katsottaessa. Tutun maskin lisäksi etuilmettä korostavat rohkea etupuskuri sekä sen molemmin puolin sijoitetut sumuvalot. Patriotin sivuprofiilista puolestaan erottuvat etenkin pystysuora tuulilasi, ajoneuvon takakulmiin sijoitetut, pystyt takavalot sekä korkea vyötärölinja. Matkaa Patriot taittaa 17-tuumaisilla renkailla. Kevytmetallivanteet ovat vakiona. Takaa katsottaessa Patriot on yhtä selkeä Jeep kuin muistakin kulmista. Ulkoasua hallitsevat suuret takavalot, komea takapuskuri sekä siihen upotettu ”Patriot”-teksti.

Kauneus on katsojan silmässä, mutta monia miellyttää Patriotin kulmikas olemus sekä sen konstailemattomat ja sileät pinnat. Patriot on ylpeästi Jeep, eivätkä sen ajattomat mittasuhteet tai klassiset piirteet välitä tilapäisistä muotihömpötyksistä. Jeep Patriotin voimakas asento ja karun kaunis ulkonäkö kertovat sen, että myös Patrtiot tarjoaa juuri sitä, mitä Jeep-ajoneuvoilta on totuttu odottamaan: Ajamisen vapautta, seikkailuja ja hallinnan tunnetta.

Käytännölliset sisätilat

Jos matkustamoa pitäisi luonnehtia yhdellä ainoalla sanalla, se olisi ”järkevä”. Tilaa on riittävästi viidelle aikuiselle matkustajalle, mutta muuntuvien istuinjärjestelyjen ansiosta Patriot voi toimia tarvittaessa vaikka muuttoautona. Takaistuimet saa taitettua 60/40 suhteessa ja etumatkustajan istuin taittuu kokonaan litteäksi, jolloin pitkienkin esineiden kuljetus autossa onnistuu vaivattomasti.Matkatavaroita mahtuu kyytiin istuinten ollessa perusasennossa 320 litraa. Takaistuinten alas taittaminen nostaa matkatavarakapasiteetin jopa yli 1300 litraan (kattoon asti lastattuna). Takaistuimia voi myös kallistaa taaksepäin täydellisen matkustusmukavuuden saavuttamiseksi.

Patriotin matkustamo tarjoaa reilusti vaihtoehtoja myös pikkuesineiden kuljettamiseen. Hansikaslokeron lisäksi säilytystilaa löytyy mm. etuovien karttataskuista ja keskikonsolista. Ohjauspyörän vasemmalle puolelle on sijoitettu näppärä pikkulokero, jossa voi säilyttää esimerkiksi kolikoita pysäköintimaksuja varten. Keskikonsoli, jonka kansi toimii myös liukuvana kyynärnojana, kätkee sisälleen syvemmän osion, johon mahtuu esim. CD-levyjä, sekä avautuvan kannen, jossa on oivallinen paikka esim. matkapuhelimelle tai MP3-soittimelle.

Kuljettajan hallintalaitteisto on selkeä ja tarkoituksenmukainen. Kojelaudan hopeanväriseen keskiosaan on sijoitettu radio, suljettavat ilmastoinnin suuttimet, ilmastoinnin ja lämmityksen säädöt, istuinlämmityksen kytkennät sekä tyylikäs, Jeep-tekstillä koristeltu vaihteenvalitsin. Elektroluminenssivalaistu mittaristo koostuu neljästä mustapohjaisesta mittarista. Selkeälukuisen mittariston grafiikka on valkoista ja osoittimet oranssit.

Pisteenä i:n päällä Patriot Limitedin matkustamossa on ainutlaatuinen ja helppohoitoinen Yes Essentials® -kangasverhoilu. Antistaattinen kangas hylkii likaa sekä hajuja, ja roiskeet on helppo pyyhkäistä pois. Yes Essentials® ei ole kankaan käsittely, vaan likaa ja hajuja hylkivät ominaisuudet on kudottu itse materiaaliin. Suojaavat ominaisuudet eivät siten vahingoitu, huuhtoudu tai kulu pois, toisin kuin perinteisissä, käsitellyissä kankaissa. Patriotilla uskaltaa siis retkeillä mutaisemmissakin maastoissa tarvitsematta pelätä verhoilun pilaantumista – jopa lasten tai lemmikkieläinten kanssa. Käytännöllisyyttä lisää myös irrotettava ja pestävä tavaratilan UltraFloor™ -pohjalevy, joka pystyy kannattelemaan 113 kg:n kuorman.

Nelivetojärjestelmä

Jeep Patriotin kaverina tulee automaattisesti Freedom Drive I. Se on aktiivinen jatkuva nelivetojärjestelmä, joka on tarpeen tullen lukittavissa. Järjestelmä on suunniteltu täyttämään kuljettajan päivittäiset vaatimukset huonoissakin keliolosuhteissa – nelivedon ollessa lukittuna Jeep Patriot kykenee etenemään esim. syvässä lumessa tai upottavalla hiekalla. Sen sydän on taka-akselin tasauspyörästössä sijaitseva elektronisesti ohjattu kytkin ECC. ECC välittää voiman takapyörille kaksivaiheisen kytkimen kautta. Kytkimen elektromagneettinen ensiöpuoli ohjaa varsinaista, voimaa takapyörille siirtävää kytkintä. Ohjainyksikkö tarkkailee ajoneuvon nopeutta, kiihtyvyyttä, kääntökulmaa ja pyörien pitoa, joiden perusteella se jakaa voimaa taka-akselille. Ohjainlaite toimii saumattomasti yhteen ESP–ajonhallintajärjestelmän, lukkiutumattomien jarrujen ja vetoluistoneston kanssa.

Toisin kuin viskokytkimeen tai pumppuihin perustuvissa nelivetojärjestelmissä Jeep Patriotin nelivetojärjestelmän lukon kytkeytyminen ei sinällään edellytä, että etu- ja taka-akselin välille muodostuisi pyörimisnopeuksien eroa. Freedom Drive I ennakoi ajotilanteita ja vastaa niihin lisäämällä vetoa takapyörille tarvittaessa – tällaisia tilanteita voivat olla esim. voimakas kaasupolkimen painallus tai pidon katoaminen etupyöriltä. Toimiessaan vain tarvittaessa järjestelmä myös parantaa osaltaan polttoaineen kulutuksen taloudellisuutta. Neliveto kytketään kiinteäksi vetämällä pientä kromattua T–kytkintä. Tällöin voimaa siirtyy taka-akselille jopa 60 prosenttia.

Moottori- ja vaihteistovaihtoehdot

Jeep Patriotin perusmoottorina on 2.4-litrainen ns. maailmanmoottori, joka tuottaa 170 hevosvoiman (125 kW) tehot ja 220 Nm:n väännön. Bensiinimoottorin kaverina on viisivalintainen manuaalivaihteisto tai vaihtoehtoisesti portaaton automaattivaihteisto CVT.

Moottorivalikoimaan kuuluu myös Volkswagenin valmistama kaksilitrainen pumppusuutindiesel, joka tuottaa 140 hevosvoiman (103 kW) tehot ja miehekkään 310 Nm:n väännön jo 1750 kierroksella minuutissa. Dieselmoottorin kaverina on aina kuusivaihteinen, käsivalintainen vaihteisto.

Jeep Patriot rakentuu 2635 mm pitkälle akselivälille. Vakiona olevien 17–tuumaisten renkaiden sijoittelu parantaa paitsi ajoneuvon vakautta ja dynamiikkaa, myös ajamisen mukavuutta. Maavaraa Jeep Compassista löytyy 203 mm lähestymiskulman ollessa 21 astetta, jättökulman 33 astetta ja ylityskulman 20 astetta.

Turvallisuus ennen kaikkea

Kuten kaikissa Chrysler Groupin ajoneuvoissa, myös Jeep Patriotin suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota turvallisuuteen. Vakioturvavarusteita ovat mm. monivaiheisesti täyttyvät etumatkustajien turvatyynyt, sivuturvaverhot, ESP-ajonhallintajärjestelmä, hätäjarrutehostin, elektroninen kaatumisenestojärjestelmä, ABS-jarrut ja vetoluistonesto.

Jeep Patriotit valmistetaan USA:n Illinoisissa Belvideren tehtaalla.

Ovh alk.

Sport 29 990€

2.4 CVT Limited 34 990€

2.0 CRD M6 Limited 35 990€

Tekniset tiedot tästä

Lisätietoja: Chrysler Finland Oy

Simo Rosvall, puh. 020 547 7530 tai simo.rosvall@aro.fi

Timo Kokkonen, puh. 020 547 7508 tai timo.kokkonen@aro.fi

Mia Meinander, puh. 020 547 7534 tai mia.meinander@aro.fi