Uutisarkisto

Autolla hiihtolomalle

02.02.2009 (Tulosta)

Nykyautoilla päästään taloudellisella ajotavalla erittäin pieniin kulutuslukemiin. Auto Bild Suomi todisti asian ajamalla neljällä amerikkalaisvalmisteisella autolla Helsingistä Napapiirille.

Mielikuva amerikkalaisten autojen suurista kulutuslukemista kuuluu menneisyyteen. Auto Bild Suomen reportaasi "Neljä amerikkalaista autoa taloudellisuustestissä" antoi hyvän kuvan siitä, mihin nykyaikaisilla autoilla voidaan kulutusmittauksissa päästä. Auto Bild Suomi testiryhmineen ajoi Helsingistä Napapiirille talviolosuhteissa, ja matkaa testissä kertyi 841 kilometriä.

Testiin osallistuivat Chrysler Sebring, Dodge Avenger, Dodge Journey ja Jeep Patriot. Dodgeissa ja Jeepissä oli kaksilitraiset pumppusuutintekniikalla varustetut ahdetut dieselmoottorit. Chrysler osallistui testiin kahden litran bensiinimoottorilla ja viisivaihteisella käsivalintaisella vaihteistolla. Avenger, joka saavutti loistavan 4,07 litran keskikulutuksen talvisella maantiellä matkalla Helsingistä Napapiirille, oli varustettu DCT-kaksoiskytkinvaihteistolla. Seitsenpaikkaisen Dodge Journeyn vaihteisto oli kuusivaihteinen käsivalintainen, niin kuin katumaasturi Jeep Patriotissakin.

Hiihtolomalle Lappiin kannattaa lähteä omalla autolla, Helsingin Sanomien (HS 14.1.2009) Hinta & Laatu -sivujen tekemän ”Perhe pääsee lomalle lappiin halvimmin omalla autolla” -artikkelissa todetaan. Artikkelissa kerrotaan, että perhe pääsee edullisimmin Helsingistä Lapin Levin hiihtokeskukseen omalla diesel- tai bensiinimoottorisella autollaan. Lehti painottaa, että vertailussa on käytetty ainoastaan polttoaineisiin kuluvia kustannuksia. Kustannukset omalla autolla jäävät nelihenkisellä perheellä yhteen kolmasosaan perheenjäsentä kohden vaihtoehtoisiin matkustustapoihin (juna, bussi, lentokone tai vuokra-auto lennon jälkeen tai niiden yhdistelmä) verrattuna.

Vielä edullisemmin pääsee omalla autolla, mikäli malttaa ajaa erittäin taloudellisesti. Kuljettajan merkitys auton polttoaineenkulutukseen on oleellinen.

”Vasta nyt ymmärrän, miten paljon oma ajotapa voi vaikuttaa polttoaineen kulutukseen”, yksi testimiehistön jäsenistä kertoo.

Testaajille oli yllätys, että kaikilla testin autoilla alitettiin ilmoitettu EU-maantiekulutus. Nelivetoinen Jeep Patriot alitti ilmoitetun kulutuksen jopa litralla.

Neljän amerikkalaisen auton retki Joulupukin luokse napapiirille todistaa ajotavan merkityksen auton todelliseen maantiekulutukseen. Auton säännölliset huollot ja tarkistukset on syytä suorittaa, mikäli toivoo positiivisia yllätyksiä lomamatkan kustannuksiin omalla autolla matkustettaessa. Laahaavat jarrut tai alhaiset rengaspaineet nostavat kulutusta. Kun autoa kuormataan hiihtolomamatkalle, on tärkeää muistaa nostaa rengaspaine ohjekirjan suosittelemalla tavalla. Alhaisemman kulutuksen lisäksi tällä parannetaan auton turvallisuutta ja ajettavuutta.

Auto Bild Suomen testin tuloksena saatiin seuraavat todelliset maantiekulutukset (Helsinki - Napapiiri841 km, aika 12 tuntia, keskinopeus 70 km/h):

  • Chrysler Sebring 2.0 M5 Touring, 5,5 l/100 km
  • Dodge Avenger 2.0 CRD DCT SXT, 4,1 l/100 km
  • Dodge Journey 2.0 CRD M6 SXT 7-p, 5,3 l/100 km
  • Jeep Patriot 2.0 CRD M6 Limited, 4,5 l/100 km

Kuvia testimatkalta kuvapankissamme.