Fiat 500 Autoliiton EcoTourilla

07.05.2010 (Tulosta)

Autoliitto järjestää 7. – 8.5. kaksipäiväisen taloudellisen ajon tapahtuman, EcoTourin. Tapahtumassa lähes 40 autokuntaa ajaa reilun 600 kilometrin lenkin, jonka aikana pyritään mahdollisimman pieniin päästöihin. Autoliiton tavoitteena on nostaa tietoisuutta ajotavan vaikutuksesta polttoaineenkulutukseen. Tapahtuma käynnistyy Helsingistä Lasipalatsin aukiolta perjantaina 7.5.2010 klo 9 ja päättyy lauantaina 8.5.2010 Helsingin Kasarmitorille noin klo 18.

EcoTourille osallistuu monen eri kokoluokan autoja. Mukana on niin bensiini- kuin dieselmoottorilla varustettuja malleja, sekä kaksi hybridiautoa.

Myös kuljettajien kilpailuhistoria vaihtelee paljon. Mukana on niin taloudellisuusajon asiantuntijoita kuin tavallisia autoilijoitakin. Rallilupaus Jaro Kinnusen kartturina toimii Miss Suomi Viivi Pumpanen, ja lisäksi mukana ovat mm. Arttu Harkki Radio Novasta sekä alppihiihdon freestyle-maajoukkueen Arttu Kiramo ja Jouni Pellinen.

Fiat osallistuu EcoTourille Fiat 500 1.3 Mjet –mallilla, jonka yhdistetty keskikulutus on 4,2l/100 km ja CO2-päästöt 110g/km. Kilpailukuljettajana toimii maahantuoja AutoFennica Oy:n Fiat tavara-autojen tuotepäällikkö Tomi Rintakallio . Tomi arvioi kilpailuautonsa vahvuuksiksi paitsi itse auton ja moottorin pienuuden, myös Fiatin kehittämän common rail -yhteispaineruiskutusjärjestelmän. Tomin kartturina kilpailussa toimii AutoFennican Fiat- ja Alfa Romeo –jälkimarkkinointiosastolta huoltoinsinööri Jarno Kosunen.

Tomi on harjoitellut taloudellista ajotapaa jo ennakkoon hyödyntämällä Fiatin innovatiivista eco:Drive-ohjelmistoa, jonka avulla kuljettaja voi oppia entistäkin taloudellisemman ja ympäristöystävällisemmän ajotavan. Ohjelmisto kerää tietoa kuljettajan ajotavoista, mm. tavasta käyttää kaasua tai vaihteistoa. Kerättyjen tietojen perusteella ohjelmisto tekee kuljettajalle ehdotuksia, joiden avulla on mahdollista omaksua taloudellisempi ajotapa paitsi ympäristöä, myös omaa kukkaroa ajatellen.

Ohjelman voi ladata maksutta Fiatin www-sivuilla osoitteessa www.fiat.com/ecodrive . Ohjelma on ladattu sivuilta jo noin 100 000 kertaa ja noin 35 000 autoilijaa käyttää sitä aktiivisesti.

Fiatin onnistuneet ekologiset ratkaisut ovat pitkäaikaisen strategian ja sitoutumisen tulosta. Fiatin kaksijakoinen strategia on pohjautunut yhtäältä kulutusta ja päästöjä pienentävien teknisten ratkaisujen kehittämiseen ja toisaalta kuluttajien tietoisuuden lisäämiseen.

Fiatin esittelemiä teknologisia ratkaisuja ovat mm. sen kehittämä common rail –dieselmoottori ja Geneven autonäyttelyssä esitelty uusi TWIN-AIR-bensiinimoottori. Fiat Powertrain Technologiesin (FPT) kehittämä kaksisylinterinen moottori hyödyntää niin ikään FPT:n kehittämää ja patentoimaa MultiAir-järjestelmää, jossa venttiilien ajoitusta pystytään muuttamaan portaattomasti. Tämän ansiosta moottorista saadaan irti parempi teho ja vääntö sekä saavutetaan huippuvääntö poikkeuksellisen alhaisilla kierrosluvuilla kulutuksen ja CO2-päästöjen jäädessä kuitenkin selvästi alhaisemmiksi kuin perinteisillä moottoreilla.

JATOn tutkimustulosten mukaan Fiat on jo kolmatta kertaa peräkkäin Euroopan puhtain automerkki, kun mittarina käytetään CO2-päästöjä. Fiat pääsi ainoana autonvalmistajana alle 130 gramman keskiarvon: sen malliston keskiarvoinen päästölukema vuonna 2009 oli 127,8 g/km.

www.ecotour.fi