Uutisarkisto

Chrysler-, Jeep- ja Dodge-sähköautot markkinoille vuodesta 2010 lähtien

25.09.2008 (Tulosta)

Chrysler LLC:n ENVI-organisaatio on kehittänyt sähköautotekniikkaa ilman ennakkojulkisuutta. Teot puhuvatkin kovempaa kuin sanat, Chryslerillä todetaan. Chrysler-, Jeep- ja Dodge-sähköautot ovat niin pitkälle kehitetyt, että sata mallikappaletta tuodaan ensi vuonna koekäyttöön. Myyntiin ensimmäinen auto saadaan jo 2010, ja pian sen jälkeen autot luvataan myös Eurooppaan.

”Meillä on asiakkaitamme kohtaan sosiaalinen velvollisuus tuoda markkinoille ympäristöystävällisiä, polttoainetaloudellisia, kehittyneitä sähköajoneuvoja. Tavoitteenamme on vastata tähän vaateeseen nopeasti ja laajemmin kuin muut autonvalmistajat”, Bob Nardelli , Chrysler LLC:n pääjohtaja sanoo.

Puhtaasti sähköllä kulkeva Dodge EV

Chryslerin sähköautot hyödyntävät kolmea pääkomponenttia: sähköllä toimiva moottori auton kuljettamiseen, kehittynyt litiumioniakku sähkön varastointiin moottorille ja ohjainlaite energiavirtojen kontrollointiin.

Pelkällä sähköllä toimiva Dodge EV ei tuota lainkaan pakokaasupäästöjä, ja sen toimintasäde on 240-320 km. ”Se ylittää reilusti autoilijan tyypillisen päivittäisen ajomatkan, joka on tyypillisesti alle65 kilometriä”, Frank Klegon , tuotesuunnittelusta vastaava johtaja muistuttaa. Urheilullisen Dodge EV:n 200kW:n sähkömoottori tuottaa 650 Nm:n vääntömomentin. Auto ladataan tavallisella 230 voltin verkkovirralla noin neljä tuntia.

Sähkön ja bensiinin yhdistävät Chrysler EV ja Jeep EV

Chrysler LLC:n ENVI-autoista Chrysler EV ja Jeep EV ovat hybridejä, joissa on sähköä tuottava generaattori akustojen lataamiseen. Generaattoria pyörittää näissä esisarjan autoissa yhden litran bensiinimoottori. Näin voidaan yhdistää sähköauton puhtaus ja perinteisen bensiinimoottorin toimintasäde ilman kompromisseja suorituskyvyssä. Näissä autoissa bensiinimottoria käytetään ainoastaan akuston lataamiseen, eikä siitä ole suoraa voimansiirtoa vetäviin pyöriin, kuten yleisesti nykyisin markkinoilla olevissa hybridi-autoissa on. Tämän lisäksi akustot voidaan luonnollisesti ladata tavallisella verkkovirralla.

Kehitystyön takana Chryslerin oma organisaatio

Chryslerin sähköautojen kehityksestä vastaa ENVI-organisaatio, jonka nimi tulee sanan environmental, ympäristöystävällinen, ensimmäisistä kirjaimista.

”ENVI perustettiin vain vähän yli vuosi sitten. Sen strategisena tavoitteena oli kehittää sähköllä toimivia kulkuneuvoja Chryslerille - ja se on ylittänyt odotukset”, Tom LaSorda , yhtiön varapääjohtaja, kertoo.

Kuluttajille Chrysler on avannut verkkoportaalin www.Chryslergoeselectric.com, jossa sähköautomallit on esitetty, ja jossa jatkossa kerrotaan kehitystyön tuloksista.

Linkki lehdistökuviin

Lisätietoja antavat ja kysymyksiin vastaavat:

Chrysler Finland Oy

  • toimitusjohtaja Simo Rosvall, p. 020 547 7530
  • brand manager Timo Kokkonen, p. 020 547 7508
  • huoltopäällikkö Osmo Hagelberg, p. 020 547 7393