Uutisarkisto

Jeep - 70 vuotta maastoautoilun historiaa

13.04.2011 (Tulosta)

Toisen maailmansodan uhatessa Yhdysvaltain armeija tarvitsi kevyen, nelivetoisen ajoneuvon, jota voisi käyttää ketteränä kuljetusajoneuvona ja taistelukentällä tiedustelussa. Lopulta sopimus annettiin Willysille, joka kehitti lopullisen mallin yhdessä Bantamin ja Fordin kanssa. Jo näissä ensimmäisissä Jeepeissä oli sittemmin tunnusmerkiksi noussut etugrilli.

Jeepiksi ristitystä pienestä, ketterästä ja ennen kaikkea tavattoman monipuolisesta ajoneuvosta tuli heti hyvin suosittu – ja legenda. ”Se on uskollinen kuin koira, vahva kuin muuli ja ketterä kuin vuohi”, Jeeppiä kuvaili kuuluisa sotakirjeenvaihtaja Ernie Pyle. Tätä Jeepin Willys MB -mallia valmistettiin sodan aikana satojatuhansia kappaleita, ja se palveli Yhdysvaltain armeijan ja sen liittolaisten mukana kaikilla rintamilla. Jeep oli helppo lastata laivaan tai lentokoneeseen ja se kulki lähes millaisessa maastossa tahansa.

Jeep-nimen alkuperästä on monia teorioita. Yhden suositun näkemyksen mukaan se sai alkunsa sanojen ”general purpose” lyhenteestä GP. Todennäköisempää kuitenkin on, että nimi tuli aikansa slangin kautta Kippari Kalle -sarjakuvasta, jossa esiintyi pikkuinen ihmeotus Eugene the Jeep, joka pystyi kaikenlaisiin mahdottomiin suorituksiin.

Jo sodan kestäessä Willys valmisteli Jeepin tuomista siviilimarkkinoille. Ensimmäinen siviilimalli oli CJ-2A, jota markkinoitiin työajoneuvoksi esim. maanviljelijöille ja rakennuksille. Mutta jo heti alkuvaiheissa luotiin myös muita malleja, kuten Station Wagon -farmari ja urheilullinen avoauto Jeepster.

Samoihin aikoihin alkoi Jeepin maailmanvalloitus. Eri CJ-mallit (”civilian jeep”) olivat myynnissä kautta maailman ja niitä valmistettiinkin yli 30 eri maassa. Malli CJ-5 oli tuotannossa kokonaista 30 vuotta 1954–84. Vuonna 1963 esiteltiin Wagoneer, ensimmäinen varsinainen katumaasturi.

Vuosikymmenien aikana nyt 70-vuotias Jeep, jonka nykyään omistaa Chrysler, on tuonut markkinoille useita käsitteiksi nousseita autoja. Wrangler on ensimmäisten Jeeppien suora jälkeläinen, joka on tuonut henkilöautojen mukavuudet pieneen off road -henkiseen ja -kykyiseen autoon. Kompakti katumaasturi Cherokee oli 1980-luvun vallankumouksellinen uutuus, jonka perinteitä upea Grand Cherokee tänään jatkaa. Yksi Jeepin uusimmista malleista on Compass, moderni kompakti katumaasturi, jolla on paljon yhteistä Grand Cherokeen kanssa.